Chomik jako zwierzę nocne cz.3

Ważną rolę odgrywa też bardzo czuły węch ,który uzupełnia wzrok i słuch. Jest to zmysł chemiczny. Cząsteczki substancji znajdujące się w powietrzu chwytane są przez organy węchowe i rozpuszczane w wydzielinie śluzowej nosa. Na ich podstawie chomik poznaje ,czy w pobliżu znajduje się coś do jedzenia ,intruz naruszający terytorium rodziny ,wróg ,samica w czasie rui. Zapach dostarcza również informacji o odległości jego źródła. Receptory węchowe umieszczone są w górnej części kanałów węchowych ,część dolna filtruje i ogrzewa powietrze wdychane. Interesującym uzupełnieniem jest istniejący u ssaków ,jak z resztą u wielu innych ,organ Jacobsona. Są to płytkie komory wysłane komórkami czuciowymi. Służy on do węchowej oceny pokarmu znajdującego się w jamie gębowej i jest wrażliwy na substancje rozpuszczone w powietrzu. U chomików narząd ten otwiera się do jamy nosowej. Inną ,ważną cechą jest dotyk. U kopiącego nory chomika zmysł ten jest szczególnie rozwinięty. Narządem dotyku są długie i delikatne  ,cienkie wibrysy (wąsy) sterczące po obu stronach pyszczka. Najmniejsze znaczenie ma smak ,który jest zmysłem chemicznym ,a u tego gatunku nie jest tak ważny jak u pozostałych ssaków. Chomik wychodzi z założenia ,że jeśli coś źle pachnie ,musi też źle smakować.



Komentarze